Pasta, mozzarella, parmesan, parmaskinka, olivolja, citron, örter. Den italienska maten kännetecknas av färska råvaror och hög kvalitet. Det italienska köket går tillbaka ända till 300-talet, och har formats av sitt läge vid Medelhavet och av olika erövrare som satt olika prägel på maten.
Varje region har sina specialiteter och maten skiljer sig åt mellan olika landsändar. I Italien tävlas det ständigt om vilken region som har de bästa råvarorna. I norra Italien är maten inspirerad av Österrike och Schweiz och innehåller mejeriprodukter och milda kryddor, som till exempel risotto. I söder använder man oftare olivolja och maten är enklare och mer fettsnål, det som brukar kallas medelhavskost. Uppdelningen är grovt förenklad – faktum är man brukar dela in det italienska köket i nitton olika regionala kök.
En traditionell italiensk måltid innehåller fyra delar: antipasti, primi, secondi och dolci. Förrätten, antipasti, utgörs ofta av mindre rätter, till exempel kallskuret kött och marinerade grönsaker. Sedan följer huvudrätterna primi och secondi. I Italien delar man nämligen upp huvudrätten i två delar: först serveras kolhydraterna, sedan proteinet. Primi består vanligtvis av pasta, risotto eller soppa, medan secondi innehåller fisk, fågel eller kött. I det svenska köket är vi vana vid att servera all denna mat tillsammans, men så gör alltså inte italienarna. Secondi brukar dock serveras med något slags tillbehör, som grönsaker eller potatis. Slutligen är det dags för dessert, dolci. En sådan kan till exempel vara tiramisu, pannacotta eller gelati, italiensk glass. Måltiden avslutas gärna med en espresso, som sägs vara bra för matsmältningen. Därför serveras den efter desserten, inte i samband med den.
Italien är känt som pastans förlovade land. Här finns över 200 olika sorters pasta, alla utvecklade för att passa till olika såser. I Italien får du antagligen tagliatelle till köttfärssåsen, inte spaghetti som i Sverige.