Indiska köket

Det indiska köket är framför allt berömt för sina kryddor. Anis, gurkmeja, kanel och koriander är några av kryddorna som kan ingå i en indisk maträtt. Dessutom bjuder det indiska köket på en mängd kryddblandningar, varav curry är den mest välkända. Curry innehåller upp till tjugo olika kryddor, bland annat gurkmeja som ger den karaktäristiska gula färgen. Det som i Sverige kallas curry är en kryddblandning som även går under namnet Curry Madras. En annan välkänd kryddblandning är Garam masala, kanske den viktigaste ingrediensen i indisk mat.

Naturligtvis har Indien en varierande matkultur, eftersom varje region har sina förutsättningar och traditioner. Förenklat kan man dela upp matkulturen i två delar, den norra och den södra. I norra Indien är det vanligt att äta chapati, bröd, som tillbehör till maten. Rätterna innehåller ofta get eller kyckling, men kan också vara vegetariska. I södra Indien är ris ett vanligare tillbehör och man använder gärna kokosmjölk i maten.

Indisk mat är mycket smakrik tack vare användningen av kryddor. Det betyder inte alltid att maten är stark, men den tenderar att bli hetare ju längre söderut man kommer. En karaktäristisk indisk dryck är lassi, som har yogurt som huvudingrediens. Den svalkande smoothien kan smaksättas med olika frukter, till exempel mango, apelsin och ingefära.

Leave a Reply