Mat i New York

New York bjuder på mat från alla världens hörn: japansk, koreansk, fransk, vietnamesisk, nepalesisk. New York har ett enormt utbud, allt från etablerade michelinrestauranger, heta foodtrucks, pop-up-restauranger, traditionella kött- och fiskrestauranger till de allra senaste klimatsmarta och veganska restaurangerna. Om du har möjlighet, boka in en långhelg i matens tecken och passa på att uppleva olika maträtter och kulturer, en resa som varken du eller dina smaklökar någonsin kommer att glömma.

Viktigt att tänka på när man planerar en kulinarisk resa i storstäder som New York är att du tidigt bestämmer dig för vilka kök och restauranger du vill besöka och uppleva. Många av de etablerade och berömda restaurangerna är ofta fullbokade och det kan ta flera månader att få bord. Här är några exempel på underbara och spännande restauranger i New York som passar olika smaker, personligheter och plånböcker.

Om man befinner i USA, hör det till att äta amerikanska hamburgare. I New York finns det gott om hamburgerställen, men Umami Burger utmärker sig lite extra. Umami Burger är en liten hamburgerkedja från Los Angeles, som tack vare sina vällagade umamismakande hamburgare blivit populär och öppnat ett flertal restauranger runt om i USA. I New York ligger den lilla mysiga lokalen på sydvästra Manhattan och är perfekt destination efter en dag full av shopping och sightseeing. Om du hellre vill äta på ett mer traditionellt hamburgerhak så är JG Melon ett givet alternativ. Originalrestaurangen, som öppnade år 1972, ligger på Upper East Side och deras hamburgare har flera gånger utnämnts till de bästa i New York.

Om du är beredd att spendera lite extra pengar för att få en smakupplevelse utöver det vanliga ska du söka dig till Atomix. Restaurangen har en michelinstjärna och serverar spännande koreansk mat. Räkna med att betala cirka 2 000 kronor per person. Priset kanske avskräcker men avsmakningsmenyn med sina tio rätter ger en svårslagen smakupplevelse.

Grand Central Oyster Bar är en legendarisk restaurang, belägen i källarplan på tågstationen Grand Central på Manhattan. I över hundra år har restaurangen serverat färsk fisk och skaldjur till hungriga New York-bor, kändisar och turister och den är ett måste om du är sugen på fisk och skaldjur. Har du inte reserverat bord, passa på att slå dig ner vid den långa bardisken och låt dig underhållas av personalen medan de tar emot leveranser, förbereder ostron och tar emot beställningar i ett rasande tempo.

Om du vill pröva ett klassiskt matställe, är ett besök på den franska restaurangen Le Coucou, med sina vita dukar och tända stearinljus, ett måste. Trots att restaurangen bara funnits i några år har den redan blivit utnämnd till en av århundradets bästa restauranger av New York Post. Restaurangen drivs av den prisade kocken Daniel Rose och restaurangprofilen Stephen Starr.

Leave a Reply

vogue