Spanska köket

Ett medelhavskök som ofta omnämns som hälsosamt tack vare bland annat mycket grönsaker, olivolja fisk och skaldjur, är det spanska. Spanien är stort och maten är förhållandevis varierande vad gäller maträtter och smak. Något som de flesta troligen hört talas om är tapas, som blivit allt mer populärt på nischade restauranger även i Sverige. Tapas är smårätter som finns i många olika varianter, och är vanligt förekommande både på restauranger och barer i Spanien. Kryddningen är ofta relativt sparsam och örter eller färska råvaror kan ha en större del i smaksättningen. Salt, olika former av peppar, paprika, vitlök, saffran, persilja, basilika och kryddnejlika är återkommande smaksättningar i mat eller bakverk.

Spansk restaurang i Sverige

Tapas är troligen det vanligaste att se från det spanska köket på restauranger i Sverige. Men det har så mycket mer att erbjuda, så är man kock med stor kunskap och inspiration av den goda spanska maten, är det mycket möjligt att en spansk restaurang med lite bredare matutbud skulle uppskattas. Oavsett vilken typ av restaurang man öppnar så krävs det ofta finansiering genom lån. Här är det en fördel med ett enkelt företagslån från Qred, då man slipper bindningstid och snabbt får besked samt eventuell utbetalning.

Populära maträtter

I Spanien är tortilla de patatas, en sorts potatisomelett, väldigt populär och den är även vanligt förekommande som tapas. Fisk och skaldjur serveras i många olika rätter. Bland annat är sardiner populära och gambas al ajillo, varav den sistnämnda består av räkor som serveras i rykande het olja med smak av bland annat vitlök. Även paellan är känd världen över, och finns i många olika varianter. Gemensamt är givetvis grunden i form av ris och oftast saffran, sedan skiljer sig innehållet som exempelvis kan innefatta sniglar, kyckling, fisk och skaldjur eller kanin. En varm sommardag är det många som gärna svalkar sig med en kall Salmorejo eller en gazpacho, varav den sistnämnda innehåller mycket grönsaker och har en ytterst fräsch smak. När man talar om populära spanska maträtter får man givetvis inte glömma den lufttorkade Serranoskinkan.

Såser

I Sverige är vi vana vid sås till de flesta rätter, och i synnerhet till fisk, kött eller fågel. I Spanien används dock inte de såser vi är vana vid, i särskilt stor utsträckning. Därför bör man inte förvänta sig att hitta fler såser än grönpepparsås, tomatsås eller möjligen en vitlökssås på restaurangers menyer. Det är inte heller en självklarhet att köttbiten eller fisken serveras med någon sås alls, däremot får man ofta saftiga grönsaker till. Till baguette eller annat bröd serveras ofta aioli eller tomatsås. Det är svårt att tänka sig hur gott en tomatröra kan vara på bröd, men är man i Spanien så bör man definitivt inte missa en sådan frukost under vistelsen.

Spanien har otroligt mycket mer att erbjuda inom mat, men ovan gavs några exempel på ett par populära maträtter. Det är nämligen svårt att beskriva det spanska köket i helhet, då det är brett och har influerats av flera olika kulturer genom åren och historien.

Leave a Reply

vogue