Starta en restaurang med vedugnsgräddad pizza

Har du någon gång smakat en pizza som är gräddad i en vedugn så vet du att smaken skiljer sig milsvida från vanlig pizza. Det är dock inte helt lätt att få tag på den här typen av pizza, därför är det en perfekt restaurangidé att satsa på. Här berättar vi allt från hur du får tag på rätt ved till hur du eldar ugnen rätt.

Elda med egen ved

Om det är något som skulle kunna göra din pizzeria lite extra speciell är det om du gräddade dina pizzor med hjälp av din egen ved. För att få tag på ved behöver du dock äga mark och ha tillgång till skogsmaskiner. Idag finns ganska mycket mark ute till försäljning, vilket gör att det inte är svårt att hitta en markbit. Det ligger dock lite kunskap bakom vedhantering för att du ska lyckas. Du behöver dels rätt sorts maskiner men även veta vilka träd som är lämpliga att fälla. Det kan därför vara bra att gå en kurs i skogsbruk. På så sätt kan du snabbt lära dig hur du ska gå tillväga. Kanske låter det lite krångligt att fälla träd och hålla på med vedhantering bara för att du ska starta en pizzeria? Då kan det vara bra att tänka på att din skog även kan ge dig inkomster. Träd som du inte själv använder kan du sälja som virke eller som ved. Det kan i sin tur göra att du kan investera mer i din pizzeria. Du får som sagt också en egen, helt unik vinkel på din pizzeria. Kanske kan du till och med sälja din ved till andra entusiastiska pizzabagare? Om du tänker på det är möjligheterna i det närmaste oändliga.

Elda rätt

När du startat din restaurang och lärt dig allt om vedhantering är det dags att du lär dig hur du eldar i din pizzaugn på bästa sätt. Du vill trots allt kunna bjuda på den allra bästa pizzan i området. Som tur är är det inte speciellt svårt att elda i en ugn av det här slaget. Allt du behöver göra är egentligen att lägga en hög med ved längst in i ugnen och sedan toppa den med några smala pinnar. När du tänder på kommer du att få en fint brinnande brasa. Vanligast är att använda sig av björkved när man ska grädda pizza. Björk är dock ett träslag som brinner ganska hett. Vill du sänka temperaturen kan det därför vara bra att blanda upp med andra träslag.

Leave a Reply

vogue