Amerikanska köket

USA är ett land med många olika nationaliteter och detta avspeglas också i matkulturen. Olika delar av landet har utvecklats i olika riktningar beroende på vilka influenser som nått områdena. Invandringen till USA har historiskt varit stor och därför återfinns här mat från världens alla hörn.

En klassisk rätt man ofta förknippar med USA är hamburgaren. Ursprungligen var den ett tyskt påfund, som amerikanerna snabbt anammade och gjorde en egen variant av. Hamburgaren blev populär i USA på 1950-talet då rätten blev lättillgänglig i och med att flera hamburgerkedjor lanserades. Hamburgaren har på senare tid fått ett rejält uppsving och serveras i dag med uppdaterade tillbehör på många trendiga hak i New York.

Andra rätter som räknas som traditionellt amerikanska är till exempel hot dog, friterad kyckling, amerikanska pannkakor och mac ’n’ cheese, makaroner i ostsås. Coca-Cola får väl räknas som något av en nationaldryck i USA. Numera är läskedrycken, som tillverkades för första gången år 1886, spridd över hela världen. År 2014 fanns läsken att köpa i över 200 länder.

Den amerikanska matkulturen har i dag erövrat resten av världen, främst via snabbmatsrestauranger. Att äta mat samtidigt som vi är på språng är något vi har lärt oss av amerikanerna.

Leave a Reply

vogue