Sibylla

Sibylla är en svensk snabbmatskedja som finns på 200 orter runt om i Sverige. De serverar korv och hamburgare, men också köttbullar och kebab.

Sibylla startade år 1932 och har sin bakgrund i korvtillverkaren Lithells. I början av 1900-talet startade Oskar Lithell en affär i Kumla där han sålde blandade charkuterier. År 1930 började Lithells även att tillverka varmkorv och Oskars son, Daniel Lithell, kom då på idén att öka försäljningen genom att sälja korv från vagnar. Namnet på korven och varumärket, Sibylla, togs från prins Gustaf Adolfs fru med samma namn.

Sortimentet utökades med grillkorv år 1949 och hamburgare år 1975. Sedan 1969 driver företaget Sibyllaskolan, en skräddarsydd utbildning för sina medarbetare. Där ingår utbildning i bland annat näringslära, service och tillagning. År 2007 tog Sibyllakorven plats i hyllorna hos livsmedelsaffärerna, så numera går det att tillaga korven hemma i det egna köket.

I dag är Sibylla en franchise-kedja och varumärket ägs av Atria Concept AB. Franchise-tagarna är organiserade i Nordic Fast Food AB, som alltså har rätt att använda Sibylla som varumärke. Sibylla satsar numera på att bli en komplett restaurang, snarare än endast vara en korvkiosk. Den gamla målgruppen “motorburen ungdom” har breddats för att möta konkurrensen från andra hamburger- och snabbmatskedjor.

Leave a Reply

vogue