McDonalds

McDonalds är snabbmatsjätten som varje dag serverar över 69 miljoner gäster i över hundra länder. I Sverige öppnade den första restaurangen år 1973, på Kungsgatan i Stockholm.

Allting började i San Bernadino i Kalifornien år 1940, när bröderna Richard och Marurice McDonald öppnade sin första restaurang. På menyn fanns bland annat hamburgare, root beer och ice cream soda. Vid den här tiden var McDonalds en traditionell restaurang, där hamburgarna grillades på beställning framför ögonen på gästen. Efter några år utvecklade bröderna ett system för snabbetjäning samtidigt som de skar ner menyn till åtta rätter. På så sätt kunde jäktade kunder få sin mat utan att behöva vänta särskilt länge.

Bröderna McDonalds restaurangkoncept blev framgångsrikt, vilket uppmärksammades av affärsmannen Ray Kroc. Kroc startade flera nya restauranger enligt samma koncept, tillsammans med bröderna. Kroc var övertygad om att McDonalds hade potential att växa ytterligare, och efter några år startade Kroc ett franchisekoncept för McDonalds-restauranger. Han blev själv den första franchisetagaren när han öppnade en restaurang i Des Plaines i Chicago år 1955. Så småningom, år 1960, köpte Kroc ut bröderna och fick rättigheterna till namnet McDonalds.

McDonalds förknippas med sin snabbt igenkännbara logotyp, den gula bokstaven M. Logotypen har hunnit bli över 60 år gammal, och den dök upp för första gången vid en restaurang i Phoenix i Arizona år 1953. Maskoten Ronald McDonald introducerades år 1965 i samband med att Kroc beslutade att rikta sina marknadföringkampanjer mot familjer och barn.

År 1973 öppnade Sveriges första McDonalds-restaurang på Kungsgatan i Stockholm. Det var Paul Lederhausen som hade fått kontrakt på att öppna fyra svenska restauranger under ett och ett halvt år. De följande tre restaurangerna öppnades också i Stockholms innerstad. Lederhausen var vd för svenska McDonalds fram till 1990-talet.

Leave a Reply

vogue