Mat och miljö

Bättre restauranger har förmågan att erbjuda gäster en komplett gastronomisk upplevelse som de levererar på flera olika plan. Det handlar helt enkelt om matupplevelser som imponerar på alla våra sinnen. En intressant smak som gör munnen mer än nöjd, en presentation som tillfredsställer ögat och en textur som väcker liv i känslor.

Hur skapas den optimala matupplevelsen baserad på mer än bara ingredienserna? I den här artikeln diskuterar vi närmare hur mat och upplevelse går hand i hand. Vi tipsar dig också om inredning som passar för olika typer av kök och mat. Häng med!

Kökets budskap

I en restaurangmiljö tenderar inredning, dekoration och koncept ofta baseras utifrån den typ av mat som serveras. En snabbmatsmiljö ska inte kännas för trivsam eller personlig medan en finare restaurang värnar mer om trivsel och upplevelse. Det handlar helt enkelt om att förmedla köket och maten i en välplanerad miljö. Något som även går att applicera inom hemmets väggar.

Fransosernas traditionella kokkonst “haute cuisine” är ett bra exempel på hur miljön också spelar en roll i gastronomiska sammanhang. Rätt “känsla” vid middagsbordet är helt enkelt viktig utöver smaklökarnas tillfredsställelse. Inte sällan representeras det franska köket av en lantlig och romantisk miljö eftersom det förmedlar den traditionella matlagningen. Det här tankesättet inom gastronomin kan även appliceras i hemmet genom att inreda kök och matsal i en särskild stil. För den som önskar ge en fransk känsla åt det egna köket kan alltså den romantiska och lätt lantliga inredningsstilen med fördel användas. Tipset är att inte snåla på detaljer utan välja med omsorg handtag och knoppar på skåp och dörrar i köket. Se även till att välja en romantisk stil på design och dekoration. Varma färger så som antik rosa och ljummen gul passar utmärkt i romantiska matmiljöer. För att ge köket en lantlig och lite robust stil kan trämöbler användas som bas i inredningen. Öppna förvaringsytor är också sätt att ge rummet en öppnare och mer lantlig känsla.

Experimentera i köket

Om det franska köket står för det traditionella och romantiska finns det andra matkulturer som representerar mer moderna vibbar. Den som gillar att experimentera med smaker och upplevelser i köket kommer att uppskatta en inspirerande matmiljö. Spännande konstraster i material som marmor, trä, koppar och läder är en bra grund till mer experimentella inredningar i gastronomiska sammanhang. Det handlar helt enkelt att skapa oväntade inslag i köket, matsalen eller på restaurangen. Dock utan att tappa känslan för det eleganta, vilket är centralt när det gäller modern stil. Fusion inom matlagning är ett slags experimentell blandning av olika kulinariska matlagningsstilar. Den sortens kök förmedlas utomordentligt bra med en spännande inredning som väcker nyfikenhet. Matupplevelser där alla sinnen verkar i harmoni är de bästa av alla!

Leave a Reply

vogue