Spaghetti-rätter du kommer att älska

När din matlagning har gått åt skogen och du har ont om tid så finns det en typ av rätt som aldrig sviker: en pastarätt . En klassisk spaghetti och köttfärssås eller kanske en carbonara . Oavsett vad, så är pasta väldigt gott och enkelt att laga. Här följer några av världens mest omtyckta spaghetti-rätter.

Cacio e Pepe

Denna antika maträtt med romerskt ursprung betraktas som en av de enklaste och mest tillfredsställande italienska rätterna. Cacio e pepe består av pasta (vanligtvis spaghetti), åldrad pecorinoost, salt och malen svartpeppar. Eftersom ingredienserna är lätta att transportera och bevara, var det en gång i tiden en romersk favoriträtt. Denna enkla måltid är så bra att den berömda kocken och tv-personligheten Anthony Bourdain beskrev den genom att säga att den “kan vara den bästa maträtten i världens historia.”

Amatriciana

Amatriciana är en pastarätt uppkallad efter Amatrice, en provinsstad i Sabine Hills norr om Rom. Den ikoniska amatricianasåsen anses av många vara en del av den “heliga treenigheten av romersk pasta”, tillsammans med carbonara och cacio e pepe. Amatriciana uppfanns på 1600-talet genom att lägga till tomater i den redan berömda gricia-såsen, tärnade tomater sauterade i fett gjorda av saftiga bitar guanciale (härdad fläskkål). Sedan blandas allt med riven pecorinoost och spaghetti.

Med en aning styrka från paprikan, sötma och syrlighet från den tomatbaserad såsen, skärpa från pecorino och fett av guanciale, så avnjuts denna rätt bäst med ett italienskt rödvin som till exempel Montepulciano d’Abruzzo eller Sangiovese .

Spaghetti och köttbullar

Till skillnad från vad många tror så är spaghetti och köttbullar i grund och botten inte en italiensk maträtt. Om man reser till Italien kommer den dock att visas på vissa menyer, detta mestadels för att tillfredsställa vissa turisters aptit. Denna rätt som består av spaghetti i kombination med tomatsås och köttbullar av köttfärs uppfanns ursprungligen av italienska invandrare som kom till Amerika på 1800-talet.

Eftersom konserverade tomater var bland de enda föremålen som fanns i butikerna, använde hemmakockar en rik marinara-sås med vitlök, olivolja och tomater. Spaghetti var också en av de enda italienska ingredienserna som fanns i butikerna, så den tunna, långa pastan blev också mer populär i de nyanlända invandrarnas hem.

I kombination med smakrika, stora köttbullar skapades denna rejäla måltid som en av de riktiga symbolerna för italiensk-amerikanska matlagning, även om maträtten faktiskt inte är italiensk.

Pasta carbonara

Den carbonara vi känner till idag lagas genom att blanda kokt spaghetti med guanciale (härdad fläskkål), äggulor och pecorinoost. Trots sin enkelhet förblir denna maträtt en av Italiens favoriter, och den är även väldigt populär i resten av västvärlden.

Även om carbonara anses vara en typisk romersk maträtt idag, är dess ursprung inte helt fastställd. Namnet sägs ha härstammat från Carbonari där vedhuggare och koltillverkare som bodde i Appenine-bergen nordost om Rom tillagade sin pasta över en träkolseld och blandade ägg och ost med sin pasta.

Leave a Reply

vogue