Restauranghygien

Att det är viktigt att tvätta händerna må vara extra aktuellt men faktum är att det alltid har varit en mycket viktig del av den personliga hygienen. Redan på dagis får små barn lära sig att rengöra sina händer innan maten eller efter att ha varit utomhus. Inför förkylningssäsongen och den årliga vinterkräksjukan påminns även vuxna om att undvika att ta i handtag och räcken och att just handhygienen är ett av de bästa sätten att undvika smitta.

Efter allt detta tjatande borde det komma helt naturligt att hålla händerna rena men tyvärr är det ändå många som slarvar med just dem. Medan de flesta är duktiga på den övriga hygienen och gärna duschar minst en gång om dagen, borstar tänderna och tvättar håret så kan det vara si och så med den regelbundna handtvätten. När ett badrum ska renoveras så satsar många på att skaffa en väldesignad och praktisk takdusch men glömmer sedan att tvätta händerna när de går på restaurang eller kommer hem från livsmedelsbutiken.

Köket – en källa till smitta

Om du själv driver en restaurang så är det extremt viktigt att den är ren och fräsch, dels för att det ger lokalen en fin och härlig känsla, dels för kundernas och de anställdas hälsa. Många tror att matförgiftningar sker då matvarorna är dåliga men oftast är det bristande hygien i köket som är orsaken. Till de smutsigaste delarna på restauranger hör isen, vilket antingen beror på bristande handhygien hos personalen eller att ismaskinen inte rengjorts ordentligt. Detta trots att många tar i den och kylskåpet, framförallt grönsakslådan.

Ge därför alltid rengöringen en extra prioritet genom att ofta göra grundliga städningar, ständigt torka ytor och att se till att det är mycket lätt för personalen att hålla sina tassar rena. Det kommer både du och dina kunder vara tacksamma för i långa loppet.

Leave a Reply

vogue